Sunday, July 26, 2015

Panduan Mengemas Homestay Cepat dan Efisyen

Teks: Zulaikha Rossa Homestay

Panduan mengemas homestay dalam masa sejam.

Saya mengemas homestay sendiri. Kadang-kala sahaja saya upah pekerja. Dulu saya ambil masa sehingga 2 jam sebuah homestay. Jadi jumlah 4 jam untuk dua homestay, fuh, penat!

Namun, mujurlah saya cepat belajar tips dari suami saya. Jom ikuti langkah-langkah di bawah ini:

1) mop dengan pantas bg area yang tidak rercemar dengan kotoran

2) gunakan air panas untuk kerja mengemop yang lebih mudah serta meninggalkan kesan 'shiny' pada lantai

3) pastikan dalam bilik air ada alatan cucian yang khas seperti: berus lantai, berus sinki, berus 'toilet bowl' dan cecair pencuci bagi mempercepatkan kerja mencuci.

5) penyapu (pastikan beli yang ringan) dan penyodok sampah (cek sebelum beli bagi memastikan permukaan penyodok rapat di lantai, hal ini nampak remeh tetapi boleh membantu mempercepatkan kerja memgemas anda. Saya cadangkan beli penyodok yang berharga RM2.50 -harga mungkin berbeza mengikut tempat, saya beli di Sungai Dua - penyodok stail lama)

4) pakai apron yang banyak poket (lagi banyak lagi bagus) bagi memuatkan alatan mencuci asas seperti 'glass cleaner', kain lap (1 untuk kering, 1 untuk basah), bulu ayam, berus sabut kecil, tuala 'good morning' (untuk mengelap peluh anda), plastik sampah dan beg cadar.

Lakukan kesemua tugas ini tanpa henti, kerana dengan menggunakan masa yang ada sepenuhnya, anda boleh memanfaatkan masa lebihan yang ada untuk merehatkan badan buat seketika.

Akhir sekali, jangan lupa kunci grill homestay semasa anda mengemas.

Selamat beramal.

Wasaalam.

No comments:

Post a Comment